11/15/2013

În spatele gratiilor/ Behind bars/ Hinter Gittern

Please allow me to post this article both in Romanian and English, because it is suppose to reach those who are closest to this problem, the Romaian people. Thank you for your understanding! You can also read it in German and French.Am  fost recent într-un adăpost public din România . Ideea în sine m-a şocat, pentru că, de când a început toată nebunia asta cu omorâtul maidanezilor, nu am putut intra în adăpostul public din Moreni, de groază că îmi voi pierde minţile. Dar am vrut să merg pentru a ajuta la sterilizarea lor.
Ştiam că îmi va fi foarte greu să rezist impulsului de a le da în cap hingherilor cu ceva, poate chiar cu nemernicia aia de cleşte, pe care-l folosesc la prins câini. Totusi, am plecat acolo hotărâtă să fac treabă, să ajut cu tot ce pot, pentru a ne indeplini misiunea: sterilizarea tuturor câinilor din adăpost. De acasă mi-am facut şi planul, naiv, de altfel, de a încerca să le arăt amărâţilor de câini cât mai multă blândeţe, de a le transmite că nu sunt singuri, că nu sunt inutili, că cineva îi iubeşte. Am încercat. Însă cei mai multi erau atât de zdrobiţi sufleteşte, încât nu mai reacţionau la nimic. Vorbele mele se loveau de carcasa goală a ceea ce odată a fost un câine iubitor, încrezător, deştept; tot ce era rămas era un sac de oase, un spirit sfărâmat, o privire goală, terifiată, în care nu mai puteai citi nimic. Unii îmi arătau dinţii, alţii se retrăgeau într-un colţ imediat ce se simţeau atinşi, chiar şi cu un deget, unii încercau chiar să mă muşte…toţi vroiau să fie lăsaţi în pace, să înceteze chinul, să nu mai fie, nici ei, nici noi, nimic. Mi-era drag să îi văd dormind după anestezie, măcar pentru o oră, două, groaza, frica, durerea, foamea, să dispară; măcar pentru o oră, două să existe speranţa că se vor trezi într-o casă şi că tot ce fusese până atunci să dispară, ca un vis teribil. Îi urmăream când se trezeau, puţini dintre ei îşi păstraseră încă instinctul lor natural, de a se bucura la auzul vocii blânde a unui om, însă pentru cei mai mulţi, groaza reîncepea chiar dinainte de a fi complet treji.
Cele două zile şi jumătate petrecute acolo m-au făcut să înţeleg, dacă mai era nevoie, că tot ce primeşte un câine după ce intră în grija statului, este brutalitate, umilinţă, condiţii dintre cele mai mizere şi, dacă este norocos, o mână de boabe, aruncate în silă pe un ciment veşnic ud, împutiţ, acoperit de fecale. Mai mult nici nu merită, în viziunea celor mai mulţi dintre noi, doar sunt nişte “ghioarle infecte, mâncătoare de copii”. Singura interacţiune a oamenilor cu ei, în incinta unui adăpost public, se face prin intermediul crosei, a cleştelui metalic, a şutului şi a altelor asemenea. Nu-i de mirare că încercarea mea de a-i mângâia le provoca, de cele mai multe ori, teamă. Pentru a fi aduşi în zona de sterilizare, erau târâţi, ca nişte saci de cartofi,  de gât, băgaţi în niste cuşti metalice, care apoi erau târâte de colo-colo cu brutalitate, scoţând sunete stridente. Apoi, pentru că cei mai mulţi erau atât de traumatizaţi încât nu reuşeam să-i ţinem cu mâna pentru anestezie, se introducea din nou crosa în cuşcă, erau speriaţi de moarte până puteau fi prinşi de gât, apoi strangulaţi cu brutalitate cât timp li se facea injecţia. După operaţie, erau lăsaţi în niste cuşti metalice mai mari, până se trezeau, apoi erau din nou târâţi, fără milă, în ţarcurile lor. Nu ştiu dacă voi putea să fac pe cineva care nu a fost acolo să înţeleagă câtă deznădejde şi groază răsunau din urletele lor; câtă durere şi umilinţă, îndură aceste fiinţe şi câtă indiferenţă este în jurul lor. La început se putea simţi cu câtă disperare cereau să fie lăsaţi în pace; încercau să scape, se zbăteau, se poticneau pe ciment. Apoi, pentru că nimeni si nimic nu putea, dar mai ales nu vroia să îi scape de acest chin, se resemnau în a-şi plânge amarul. Nu vă pot spune decât că este cel mai deznădăjduit plânset pe care l-am auzit în viaţa mea. O combinaţie de sunete înalte, apoi joase, care se sting treptat, din care înţelegi tot ceea ce au îndurat de când au ajuns acolo, ba poate chiar de dinainte. Ţipă  asemeni tuturor animalelor încolţite, rănite, dar pe parcurs îşi dau seama, asemeni nouă, că este inutil, că vocea lor nu este auzită, oricum de nimeni. Rămane doar un plâns chinuit, asemănător celui al unui copil orfan, care se leagană şi plânge, în încercarea de a se alina singur; în definitiv, doar pe sine se are.
Cei mai mulţi erau schelete vii, murdari, plini de răni şi de purici. Pe corpurile lor se vedea cu uşurinţă la câte chinuri sunt supuşi, zilnic, fără milă, fără motiv, doar pentru simplul fapt că s-au născut, fără voia lor. Împărţirea pe ţarcuri (acest lucru este valabil pentru toate adăposturile publice din ţară) se face complet haotic, cel puţin din punctul de vedere al unui om sănătos la cap; de fapt, pentru ei este o adevărată strategie, căci un câine mic, aşezat laolaltă cu alţi 3-4 câini mari, este sigur că nu va apuca niciodată să mănânce; şi, uite-aşa, mai scutim banii pentru câteva “injecţii letale”. Am întrebat, cu o seninătate care cu greu masca scârba şi revolta mea faţă de ei şi faţă de tot ce înseamnă statul român, de ce nu poate fi repartizat un ţarc sau două câinilor de talie mică; răspunsul: “pentru că nu se poate”. Ce poate fi mai simplu de atât?
Aş vrea să vă mai explic, atât cât pot, ce reprezintă pentru un câine (cred că pentru orice fiinţă ar reprezenta acelaşi lucru, de altfel) crosa. De prima dată când o văd, câinii ştiu că urmează apropierea iminentă a încă unei porţii de brutalitate tipic umană (se pare că de asta nu duce lipsă niciun adăpost public, slavă Domnului!); urmează apoi hăituirea lor cu laţul, până ce hingherii reuşesc să-i stranguleze; chiar de până a fi prinşi, câini încep să urle, să muşte în gol, li se măresc ochii de groază, gâfâie, inima stă să le plesnească. Dar nu e de ajuns, asta e doar începutul. Dacă hăiturea durează prea mult şi câinele reuşeşte să păcălească dexteritatea hingherului, acesta se enervează, se ambiţionează, devine mai îndârjit, mai brutal. Câteodată, pentru că amărâtul de câine se zbate cu forţe deznădăjduite să scape, laţul îi nimereşte în gură, pe piept, pe abdomen, sucindu-i un membru…dar nu contează, laţul se strange, invariabil, doar asta e menirea lui. Urmează strangularea. Groaza atinge cote maxime, câinele continuă să urle, se îneacă, se sufocă, se zbate, gâfâie şi mai rău, se scapă pe el de groază. Dar pe higher nu-l impresionează nimic, asta e doar o zi obişnuită de lucru; laţul nu se va slăbi, în niciun caz pentru că ceva din toate astea a reuşit să-l impresioneze pe hingher. Mutarea sau mânuirea de orice fel, a câinilor odată ajunşi într-un adăpost public se face, aproape în totalitate, prin acest procedeu. Odată prins în laţ, câinele este târât, indiferent de distanţă, indiferent de cât de tare şi cum e strâns, indiferent de cât de tare urlă, indiferent de cât de tare încearcă să scape, cu aceeaşi impasibilitate şi râvnă cu care ai căra un sac de ciment. Pentru că ştiu că acest proces este unul dificil (prin prisma propriului efort necesar pentru îndeplinire şi nu prin cea a durerii şi umilinţei provocate animalului), hingherii par complet detaşaţi de ceea ce se întamplă în spatele lor, concentraţi fiind, la maxim, asupra scopului final. E doar o altă zi de muncă.
Am plecat de acolo secătuită sufleteşte, scârbită, îngrozită. Mi-e imposibil să mă uit în jurul meu şi să înţeleg cum pot oamenii să trăiască liniştiţi, cum pot exista atâtea lucruri frumoase, când în lagărele României e atâta jale şi suferinţă. Oare nu putem trăi altfel decât provocând durere altora, cu atât mai mult acelora care nu se pot apara? În egoismul meu tipic uman, mi-am dorit să plec mai repede, să fug, să ajung acasă şi să mă înconjor de familie, de căţeii mei, să uit. Să uit toate ororile văzute acolo, să uit că sunt mii de animale care în fiecare minut suferă cumplit. Ei nu înţeleg de ce, am văzut în ochii lor, dincolo de groaza teribilă, mereu aceeaşi întrebare: “pentru ce?”. Nici eu nu înţeleg, poate voi?
Nu am nicio soluţie pentru a-i putea smulge pe aceşti bieţi câini din colţii lacomi ai “iubitorilor de oameni”. Deja au murit mult prea mulţi, deja mulţi au sufletele moarte, înăuntrul unor carcase goale, secătuite de foame şi de boli. Puţini dintre ei mai pot fi salvaţi de la această suprimare inutilă şi barbară. Dar ştiu că putem opri această glumă sinistră (da, glumă, pe seama proştilor care încă mai cred că “eutanasia” va rezolva vreodată ceva), măcar în viitor, în unul chiar foarte apropiat. Sterilizaţi-vă animalele, cereţi ajutorul şi organizaţi campanii de sterilizare în oraşele voastre, vorbiţi cu cât mai mulţi oameni şi convingeţi-i să-şi sterilizeze animalele, mergeţi la primari şi consilieri şi încercaţi să le arătaţi că doar aşa putem rezolva problema în mod definitiv şi eficient, donaţi sau atrageţi fonduri în acest scop, împărţiţi fluturaşi, scrieţi articole, tatuaţi-vă în frunte, faceţi voluntariat la campanii de acest gen. Sterilizarea masivă a câinilor cu şi fără stăpân este salvarea noastră, a tuturor.
Răul trebuie rupt din rădăcină, ca în toate poveştile cu monştrii lacomi de sânge nevinovat. Chiar dacă nu trupurile noastre sunt devorate de aceste bestii, sufletele noastre se cer salvate de la eterna damnaţie. Măcar atât să ne mai sperie!I have recently been in a public shelter in Romania. The idea of it shocked me, because, ever since this madness of mass-killing the stray dogs has started, I couldn’t go inside the public shelter of Moreni, for fear I would lose my mind. But I wanted to go to that place to help have them all spayed or neutered.
I knew it will be close to impossible for me to resist the temptation of hitting the dogcatchers in the head with something, possibly with that bloody metal tongs they use to catch dogs on the street. Still, I went there determined to get the job done. I also made up a very naïve plan of trying to show those poor dogs as much kindness as possible; I wanted them to know they are not alone, they are not useless and that there is someone out there who loves them. I gave it my best, but most of them were so crushed inside, that they didn’t react to anything. My words were hitting the empty carcass of what once used to be a loving, trusting, intelligent dog; all that was left was a bag of bones, a crushed spirit, an empty and terrified look, in which I couldn’t read anything. Some of them showed me their teeth; others withdrew back into a corner as soon as they felt the gentlest touch, some even tried to bite me…all of them wanted to be left alone, they wished everything was gone, us, them, the whole world. I loved seeing them sleep after they were given the anesthetics, at least for an hour or two the horror, the fear, the pain and the hunger would go away; for an hour or two, there could still be hope for them to wake up inside a home and that everything they had gone through would be just a bad dream. I watched them wake up, only few of them were still happy to hear a gentle voice talking to them, but for most of them, the horror restarted even before they were completely awake.
Spending those two and a half days there made me realize, if necessary, that all that a dog gets once he is in the hands of the authorities is violence, humiliation, a filthy kennel and, if lucky, a handful of dry dog food thrown on the forever wet and dirty concrete. They don’t deserve anything more decent that this, because they are “despicable children eaters”. The only human interaction a dog ever gets once brought inside a public shelter is through catch poles, metal tongs or kicks. Not to wonder they reacted so poorly to my attempts of touching them; human touch equals pain to them. To have them brought to the spay/neuter area, they had to be dragged by their necks, just as if they were potatoes bags, then put inside small metal crates, which were dragged around with brutality on the concrete, making terrible noises. After that, because most of them were already terrified by everything that was done to them, the catch pole had to be used again, to hold them still while giving them the anesthetics. After the surgery, they were left into bigger metal crates, until they woke up, after which they were dragged, the same way, back to their kennels.  I don’t know if I could ever make you understand just how much despair and terror their cries had in them and to how much pain and humiliation they are submit to every day. They are surrounded by indifference and nothing can break through its thick walls. First, I could see their desperation trying to escape that horrible catch pole; they struggled and stumbled all the way back to the kennel. But because no one could or would make it stop, they resigned themselves to their sorrow. I can only tell you it is the most hopeless cry I have ever heard in my entire life. A mix of high and low notes, which slowly fade away, making you feel everything they had to endure since taken to this terrible place. They scream just as any wounded animal would, but while screaming, they understand it is all in vain and their voice is never to be heard. All it’s left is for them to cry out their sorrow just as an orphan child would, trying to comfort himself; at the end of the day, that’s all he’s got.
Most of them were walking skeletons, dirty, full of wounds and fleas. On their poor bodies, one could easily see the daily torture they have to endure, for no other reason than being born, without ever asking for it. The dogs’ distribution inside the kennels is completely idiotic, at least from a normal person’s point of view; actually, this is a strategy that the authorities use, just so they can spare some “lethal injections”. Putting a small dog together with other 3-4 big dogs makes it clear that small dog will hardly, if ever, get anything to eat. One can’t accuse our politicians of wasting the public’s money. I asked the dogcatchers, trying very hard to hide my disgust and anger towards them and towards everything this government stands for, why can’t there be one or two kennels populated with only small size dogs. The answer I got was “because we can’t”. As simple as that!
I want to explain to you, as much as I can, what does a catch pole represent in a public shelter dog’s life (I think all beings could relate to that, actually). Seeing it approaching, lets them know another typical human manifestation of violence is next (looks like no public shelter in Romania is short on that, thank God!); they are then scared to death until the loop is around their necks…it sometimes takes long minutes before the dogcatchers succeed; then comes the choking. Even before they are strangled, the dogs start to scream, to bite the air, their eyes get bigger showing the terrible fear taking over, they start panting, their heart is about to explode. But this is hardly enough, it’s only the beginning. If the process of placing the pole around his neck takes too long and the dog manages to escape the dogcatcher’s dexterity, he gets mad, becomes even more determined, more brutal; sometimes, because the poor dog struggles so much to escape, the loop gets tight around his mouth, chest or abdomen or the dog gets his front legs twisted…but this doesn’t matter, the loop gets tight around them, that’s what it was made for, after all. After that comes the choking. The terror gets to the maximum, the dog continues to scream, he chokes, he suffocates, he struggles, his panting gets even worse, he wets himself. But the dogcatcher is never impressed with such things, this is just another regular day at work; the loop is not going to loosen up, not because any of these things ever get the dogcatchers to feel anything.
Moving or handling a dog inside a public shelter gets done almost completely by using the catch pole. Once caught, the dog is dragged behind the dogcatcher, no matter the distance, no matter how hard or how they are caught in it, no matter how much they scream or try to escape from it, with the same indifference and eagerness as if they would drag a bag of cement. Because they know this is a difficult process (thinking about their own effort that needs to be invested in it, not about the pain and humiliation inflicted on the animal), the dogcatchers seem completely detached of what is happening behind them; they only focus on the main purpose. It is only another day at work.
I left there completely heartbroken, disgusted, terrified. It is impossible for me to look around me and understand how can people live so peacefully, how can there still be beauty in this world, when inside the extermination camps of Romania there is so much pain and suffering. Can’t we all live without inflicting pain on others, especially on those who can’t defend for themselves? As a typical selfish human being, I wanted to get away, to run back to my home, to get myself surrounded by my family and two dogs and to forget everything I saw. I wanted to forget the horrible things I saw inside that public shelter (I am sure all of them are the same, if not worse), to forget that thousands of animals suffer horrendously every minute of their lives. They don’t understand why; I saw it in their eyes, besides the terror, always the same question “why?”. I can’t understand it myself, can you?
Sadly, I have no solution to save these poor animals from the greedy fangs of “people lovers”. Too many of them have died already, too many of them are dead souls inside empty carcasses, drained out by hunger and disease. Only few of them can still be saved from this futile and barbaric suppressing. But I know we can put a stop to this sinister joke (yes, joke, made at the expense of those idiots who still believe that “humane euthanasia” will ever solve anything), at least in the future, one closer than we might think. Spay/neuter your animals, ask for help and organize spay/neuter campaigns in your town, talk to as many people as you can and convince them to sterilize their animals, go to your Mayor and Council members and try to convince them this is the only solution, donate or get funds towards spay and neuter, make flyers, write articles, tattoo it on your forehead. Mass sterilization of all stray and owned dogs is our only salvation.
Evil has to be cut down from its roots, just as in every story of innocent blood sucking monsters. Even though our bodies are not the ones bleeding, our souls need saving from eternal damnation. At least let us still fear of that!

P. S. If anyone is wondering why we were there to spay/neuter them in such bad conditions, I can tell you that dogs breed anywhere, no matter how skinny or ill they are. If we could prevent anymore lives getting the same horrible treatment as they parents, than that is what had to be done. At least those poor dogs don't get tourmented by hormons and giving birth. Spay/ neuter is never useless, never miss directed, as long as it prevents other animals from living a life of torture. Ich musste vor kurzem ein öffentliches Tierheim in Rumänien besuchen. Alleine die Idee das öffentliche Tierheim in Moreni zu betreten, seitdem die Massentötungen an den Straßenhunden begonnen hat, schockierte mich. Ich wusste, das ich den Verstand verlieren würde! Dennoch erklärte ich mich bereit, die Hunde dort zu kastrieren und sterilisieren. Es ist mir fast unmöglich die Versuchung zu unterdrücken die Hundefänger mit Ihren blutigen Metallschlingen, mit denen sie die Hunde von der Straße einfangen, selbst zu strangulieren. Trotzdem ging ich dort hin um den Job zu erledigen. Ich hatte mir auch einen sehr naiven Plan ausgedacht, den armen Hunden so viel Freundlichkeit wie möglich entgegenzubringen. Sie sollten wissen, dass sie nicht alleine sind, dass jemand an Ihrer Seite steht und nicht nutzlos sind. Sondern das es jemanden auf der Welt gibt, der sie liebt. Ich gab mein Bestes, doch die meisten von Ihnen waren seelisch gebrochen und reagierte nicht auf meine Annäherungsversuche. Meine Worte verhallten vor der leeren Hülle in welche einst ein liebevoller, vertrauensvoller und intelligenter Hund war. Alles was übrig blieb, war ein Sack Knochen, eine gebrochene Seele, ein stumpfer und verängstigter Blick in dem ich nichts mehr lesen konnte. Einige von ihnen zeigten mir ihre Zähne, andere zogen sich zurück in eine Ecke, doch sobald sie die sanfteste Berührung fühlten, versuchten einige mich sogar zu beißen. ... alle von ihnen wollten in Ruhe gelassen werden, sie wollten Ihre Ruhe vor mir und der ganzen Welt. Ich habe es genossen, sie schlafen zu sehen während der Narkosen. Ein oder zwei Stunden voller Ruhe, ohne das Grauen, die Angst, der Hunger und die Schmerzen die sie erleiden müssen. Vielleicht hat es die Hoffnung in den Hunden geweckt, es wäre nur ein böser Traum und sie wachen auf in einem warmen Bett neben Ihren Menschen. Ich beobachtete Sie aufwachen. Einige waren glücklich eine sanfte Stimme zu hören, andere erwachten in Ihrem schon gelebten Alptraum. Dort wo der Horror auf ein neues weitergeht, bevor sie richtig wach waren. Nach den 2 ½ verbrachten Tagen im öffentlichen Tierheim, war mir klar, dass alles was ein Hund hier bekommt, Gewalt, Demütigung, ein schmutziger Zwinger ist. Wenn Sie Glück haben, bekommen die Hunde ein Hand voll Trockenfutter auf den nassen und kalten Betonboden geschmissen. Es wird gesagt, dass die Hunde es nicht anders verdient haben, sie werden als „verabscheuungswürdige Kinder Mörder“ betitelt. Der einzige menschliche Kontakt den die Hunde erfahren, sind die Metallschlingen, Zangen und Tritte bei der qualvollen Prozedur des einfangens. Kein Wunder, dass die Hunde nicht erfreut waren von meinen Annäherungsversuchen. Eine menschliche Berührung verbinden die armen Seelen mit Schmerzen. Um sie in den OP Bereich holen, damit sie Kastriert oder Sterilisiert werden, wurden die Hunde mit einer Metallschlinge am Hals über den kalten Beton gezogen, wie ein Sack Kartoffeln in den Keller. Danach wurden die Hunde in schrecklich kleine Metallkäfige geschmissen. Man kann sich nicht vorstellen was das für Geräusche waren, wenn man nicht selber dabei war! Nach der ganzen Prozedur, waren allen Hunde geschockt was Ihnen angetan wurde und voller Angst was noch passieren wird. Doch es ging weiter. Sie wurden wieder am Hals hinaus gezerrt auf den OP Tisch. Während die Narkose gesetzt wurde, wurden sie mit der Schlinge nach unten gedrückt damit sie still halten. Nach der Operation wurden die Hunde in etwas größeren Metallboxen „eingelagert“, bis sie wieder in Ihre viel zu kleinen und überfüllten Zwinger geschliffen wurden. Ich weiß nicht, ob Sie als Leser, es nachvollziehen können, wie viel Verzweiflung, Schmerz und Demütigung in den Schreien der Hunde lag...und das jeden Tag, wenn man es nicht selber miterlebt hat. Die Schreie werden durch Gleichgültigkeit der Hundefänger abgewertet und werden niemals die dicken Mauern des Shelters durchbrechen. Am Anfang konnte ich den Widerstand sehen wie die Hunde wieder zurück in den Zwinger mussten, doch nach einer Weile des stolperns, mitgezogen werden usw...resignierten die Hunde und fügten sich ihrem traurigen Schicksal. Ich kann Ihnen nur sagen, dass es die Schreie der Hoffnungslosigkeit waren. Und es waren die schlimmsten die ich in meinem ganzen Leben gehört habe! Es war eine Mischung aus hohen und tiefen Tönen, die langsam verblassten. Diese Schreie sagten alles über das Dasein an diesem grausamen Ort aus und was dieser aus Ihnen gemacht hat. Sie schreien wie ein verwundetes Tier, doch mittendrin erkennt man, dass die Hunde sich aufgegeben haben und das sie verstehen wie vergeblich es ist. Alles was übrig bleibt, sind die Tränen und das Weinen am Ende des Tages. Wie ein Waisenkind, das nichts anderes möchte als geliebt zu werden und versucht sich selbst zu trösten. Die meisten von ihnen waren wandelnde Skelette, schmutzig, voller Wunden und Flöhe. Auf ihrem armen und geschundenen Körper, konnte man die tägliche Folter erkennen die sie ertragen müssen und das nur aus einem einzigen Grund: Weil sie geboren wurden! Die Rudel und die Zwingerverteilung ist völlig idiotisch, zumindest aus der Sicht eines normal denkenden Menschen. Doch es ist eine Strategie der Behörden. Nur so, können die tödlichen Injektionen gespart werden. Und sparen ist damit wörtlich gemeint! Die Hundefänger sperren einen kleinen Hund mit 3 großen Hunden in einen Zwinger. Damit wird garantiert, dass der kleine Hund weder Essen noch Wasser bekommt. Einwände gegen den Einsatz von öffentlichen Mitteln werden vor Gericht abgeschmettert. Ich fragte einen Hundefänger (bemüht meinen Ekel und Zorn gegenüber Ihm und der Politik zu unterdrücken) wieso man nicht einen Zwinger für kleine Hunde und einen für die Großen einrichten könnte. Die Antwort die ich bekam war „das können wir nicht“. So einfach ist das! Ich möchte Ihnen erklären, sofern es mir möglich ist, wie sehr ein Fangstab das Leben in einem öffentlichen Tierheim repräsentiert (Ich hoffen, dass jeder es in einer Weise nachvollziehen kann). Sie sehen, ein Mensch nähert sich, sie sind zu tode erschrocken! Sie wissen nicht was er mit Ihnen vor hat. Dann kommt die Schlaufe um den Hals, oftmals dauert es viele Minuten bevor es dem Hundefängern gelingt. Dann kommt das Würgen!Noch bevor sie erwürgt werden und die Hunde zu schreien beginnen, versuchen sie Luft zu schnappen, die Augen werden größer, die Angst nimmt überhand und sie beginnen zu keuchen. Das Herz droht zu explodieren. Als ob das nicht genug wäre, ist das erst der Anfang! Wenn es dem Hundefänger nicht gelungen ist, die Schlaufe korrekt um den Hals des Hundes zu platzieren, oder der Hund es durch seine Geschicklichkeit schafft zu entkommen, wir der Hundefänger wütend und brutal. Er versucht dem Hund die Schlinge um das Maul, Brust oder Vorderbeine zu ziehen, die Gliedmaßen werden dabei verdreht...doch das spielt keine Rolle. Die Schlinge hat das gemacht, wofür sie geschaffen wurde. Danach kommt das Würgen . Der Protest und Terror des Hundes wird auf das Maximum gesteigert. Er schreit weiter, er würgt, er wird stranguliert, er kämpft, sein Keuchen wird schlimmer. Doch die Hundefänger lassen sich davon nicht beeindrucken, das ist nur ein weiterer erfolgreicher Tag bei der Arbeit. Die Schlinge wird nicht gelockert, weil nie jemand der Hundefänger diese Qual und diesen Schmerz nachvollziehen kann. Sie haben keinerlei Gefühl! Ist der Hund erst einmal eingefangen, wird er hinter dem Hundefänger hergezogen, egal welcher Abstand, egal wie groß oder schwer der Hund ist, egal wie er schreit und sich wehrt. Sie tun dies mit einem Eifer und einer Gleichgültigkeit als ob sie einen Sack Zement hinter sich her schleifen würden. Das Nachdenken über Gefühle wäre auch ein zu großer und anstrengender Prozess in das man Zeit investieren müsste. Sie denken nicht darüber nach was sie dem Tier damit antun, welche Pein und Qual sie ihm bereiten. Sie gehen nur vorne weg und konzentrieren sich einzig und allein auf sich selbst. Es ist eben nur ein weiterer Tag bei der Arbeit. Ich bin untröstlich, angewidert und erschrocken! Es ist unmöglich für mich zu verstehen, wie Menschen so friedlich die Schönheit der Welt genießen, obwohl es diese schrecklichen Vernichtungslager in Rumänien gibt, wo es so viel Schmerz und Leid gibt. Haben nicht alle Lebewesen ein Recht darauf ein Leben ohne Schmerzen zu führen, vor allem diejenigen, die nicht selber für sich sprechen, oder sich verteidigen können?! Als typisch egoistischer Mensch, wollte ich weg, einfach nach Hause laufen, um mich von meiner Familie und meinen zwei Hunden trösten zu lassen und alles was ich sah zu vergessen. Ich wollte die schrecklichen Dinge, die ich in diesem öffentlichen Tierheim sah (ich bin sicher, dass alle von ihnen gleich sind, wenn nicht noch schlimmer) , einfach vergessen. Tausende von Tieren leiden jede Minute ihres Lebens. Sie verstehen nicht das „Warum“, ich sah es in ihren Augen, neben dem Terror, immer die gleiche Frage "Warum?" Ich kann es nicht verstehen. Leider habe ich keine Lösung für diese armen Tiere von den gierigen Fängen der "Menschenliebhaber " zu entkommen. Zu viele von Ihnen starben bereits an ihren toten Seelen. Übrig blieb nur ein leerer Kadaver. Sie starben an Hunger, wurden Ihrer Krankheit überlassen, oder einfach vor Trauer. Nur wenige von Ihnen schaffen es diesen sinnlosen und barbarischen Ort lebend zu verlassen. Aber ich weiß, wir können uns gegen diesen finsteren Witz wehren (richtig, Witz, dass sind die Idioten die meinen, „humane Sterbehilfe“ löst derartige Probleme). Zumindest für die Zukunft. Und diese ist hoffentlich näher als wir denken. Sterilisiert und Kastriert eure Tiere, organisiert derartige Kampagnen in eurer Stadt. Sprecht mit den Leuten darüber und überzeugt sie wie wichtig es ist. Geht zum Bürgermeister und anderen Ratsmitgliedern, versucht Sie zu überzeugen. Denn das ist die einzige Lösung wie wir der Straßenhundepopulation Herr werden und es derartige Schlachthäuser nie mehr geben wird. Stellt Flyer auf, Spendet, lasst es euch auf die Stirn tätowieren...es gibt unzählige Möglichkeiten auf sich aufmerksam zu machen. Sterilisation/Kastration, sowie der nachgewiesene Besitz eines Hundes sind unsere einzigen Möglichkeiten. Das Böse hat sich von seinen Wurzeln entledigt, wie in der Geschichte des blutsaugenden Monsters. Auch wenn es nicht unsere Körper sind die bluten, so sind es unsere Seelen die wir heilen müssen! Zuletzt, hoffe ich, dass die Menschen die solch schreckliche Dinge über die Welt bringen und die Massentötung unterstützen aufrichtige und erbarmungslose.
 Angst haben in die Hölle zu fahren!
Thank you Ann-Catrin Woich for the translation!

French

J’ai récemment été dans un refuge public en Roumanie. L’idée même m’avait choquée car,
depuis le début de la folie qu’est ce massacre de chiens errants, je ne pouvais rentrer dans
le refuge public de Moreni ; je craignais d’en devenir dingue. Mais j’ai voulu y aller pour
assister à les faire tous stériliser.
Je savais que ce serait quasiment impossible pour moi de résister à la tentation de cogner
les têtes des « dogcatchers » - ceux qui chassent et attrapent les chiens errants – avec
quelque chose, peut-être avec ces pinces métalliques recouvertes de sang avec lesquelles
ils attrapent les chiens dans la rue. Qu’importe ; j’y suis allée dans l’objectif de terminer le
travail à faire. J’avais aussi imaginé un plan très naïf qui me permettrait de montrer autant de
gentillesse que possible à ces pauvres chiens ; je voulais qu’ils sachent qu’ils ne sont pas
seuls, qu’ils ne sont pas inutiles et qu’il y a quelqu’un dans ce monde qui les aime. J’ai fait de
mon mieux ; mais la plupart d’entre eux avaient l’âme tellement détruite qu’ils ne réagissaient
plus à rien. Les mots que je disais tombaient sur les carcasses vides de ce qui fut jadis des
chiens aimants et intelligents, qui faisaient confiance à l’Homme, et dont il ne restait que la
peau et les os, des esprits démolis, des regards vides de tout sauf la terreur et dans lesquels
je ne pouvais rien lire. Certains me montraient les dents, d’autres reculaient dans un coin
dès la moindre tentative de caresse, et encore d’autres ont essayé de me mordre. Tous
voulaient qu’on les laisse seuls, que tout disparaisse : nous, eux, le monde entier. J’aimais
les voir dormir sous l’anesthésie car au moins pendant une heure ou deux, l’horreur, la peur,
la douleur et la faim ne les toucheraient plus et il pouvait toujours y avoir de l’espoir d’un
réveil dans un foyer aimant et que tout ce qu’ils avaient souffert ne serait qu’un cauchemar.
Je les regardais se réveiller ; seulement quelques-uns étaient toujours heureux d’entendre
une voix douce leur parler, mais pour le plus grand nombre d’entre eux, l’horreur
recommençait avant même qu’ils ne soient complètement sortis de l’anesthésie.
Passer ces deux jours et demi dans cet endroit m’a fait prendre conscience que, si
nécessaire, tout ce que reçoit un chien, une fois qu’il est tombé aux mains des autorités,
c’est la violence, l’humiliation, un chenil d’une saleté immonde et, s’il a de la chance, une
poignée de croquettes lancée sure le béton toujours mouillé et crasseux. On pense qu’Ils ne
méritent pas de traitement plus décent car ils sont considérés comme des « détestables
mangeurs d’enfants ». La seule interaction humaine que reçoit un chien une fois qu’il se
trouve dans un refuge public est par le biais des manches à lasso, des pinces métalliques ou
des coups de pied. Les réactions des chiens à mes tentatives de caresses n’étaient donc
pas étonnantes, car tout ce que représente l’être humain à leurs yeux, c’est la douleur. Les
faire venir dans la salle de chirurgie pour la stérilisation nécessitait qu’ils y soient traînés par
le cou, comme des sacs de patates, puis enfermés dans des cages métalliques étroites qui
étaient ensuite traînées brutalement sur le béton avec des bruits d’enfer. Ensuite, et parce
que la plupart des chiens étaient rendus fous de peur par ce traitement, il fallait avoir recours
de nouveau aux lassos afin de les immobiliser lors de l’injection des tranquillisants. Après
l’opération, les chiens étaient installés dans des cages métalliques plus grandes jusqu’à leur
réveil. Je ne sais pas si je pourrais vous faire comprendre l’ampleur de la terreur et du
désespoir qui se faisaient écho dans les cris de ces chiens et combien de douleur et
d’humiliation leur sont infligées chaque jour. Ils sont entourés de l’indifférence et rien ne peut
ébranler ses murs épais. En premier lieu, je pouvais constater leurs efforts désespérés de
s’échapper de l’horrible manche à lasso ; ils luttaient et trébuchaient tout au long du chemin
vers le chenil. Mais parce que personne ne pouvait ou ne voulait le faire cesser, ils se sont
résignés à leur misère. Je ne puis que vous dire que ce sont les cris les plus désespérés que
je n’aie jamais entendus de toute ma vie. Un mélange de notes basses et de notes aigues,
qui se retombent lentement, ce qui vous fait ressentir tout ce qu’ils doivent endurer dans ces
lieux affreux. Ils hurlent comme le ferait tout animal blessé, mais en hurlant ils comprennent
que c’est complètement en vain et que leurs voix ne seront jamais entendues. Tout ce qui
leur reste est de crier leur tristesse comme le ferait un enfant orphelin qui tente de se
consoler seul, à la fin du jour, car c’est tout ce qui lui reste.
La plupart des chiens étaient des squelettes ambulants, couverts de blessures et de puces.
Sur leurs pauvres corps, on pouvait constater les tortures journalières qu’ils doivent endurer,
pour aucune autre raison que le fait d’être nés sans rien demander. La répartition des chiens
à l’intérieur du chenil est totalement idiote, du moins du point de vue d’une personne
sensée ; c’est une des stratégies employées par les autorités pour économiser des
« injections létales ». Placer un petit chien dans le même box avec 3 ou 4 grands chiens
assure que le petit ne recevra guère de nourriture, s’il en reçoit du tout. On ne peut accuser
nos hommes politiques de gaspillage de l’argent public. J’ai demandé aux « dogcatchers »,
en essayant de toutes mes forces de cacher ma colère et mon dégoût, pourquoi ils ne
pouvaient arranger des boxes réservés aux petits chiens. La réponse qu’on me donnait était,
« parce que nous ne le pouvons pas. » Aussi simple que cela !
J’aimerais vous expliquer, autant que possible, ce que représente un manche à lasso dans
la vie d’un chien qui se trouve dans un refuge public. (Je crois en fait que tous les êtres
pourraient s’y identifier.) En le voyant s’approcher, le chien sait qu’une autre manifestation
de la violence humaine l’attend (et il semble qu’aucun refuge public n’en manque, que Dieu
soit loué !) Les chiens sont morts de peur jusqu’à ce que le lasso soit placé sur le cou. Il faut
parfois de longues minutes avant que les dogcatchers ne réussissent, et ensuite vient
l’étranglement. Même avant de le ressentir, les chiens commencent à hurler, à mordre dans
l’air, leurs yeux s’écarquillent sous la peur écrasante qui les submerge ; ils commencent à
haleter ; leurs coeurs battent à en exploser. Mais cela ne suffit guère, ce n’est que le début.
Si la méthode d’attraper le cou du chien dans le lasso prend trop de temps, et le chien
réussit à s’échapper à la dextérité du dogcatcher, ce dernier se fâche et redouble de
détermination et de brutalité ; parfois, puisque le chien se débat tant pour s’en échapper, le
lasso se renferme autour de son museau, de sa poitrine ou de son abdomen, ou le chien voit
ses pattes avant tordues… mais cela ne fait rien, le lasso les enserre, c’est son rôle après
tout. Puis vient la suffocation. La terreur atteint son paroxysme ; le chien continue d’hurler, il
s’étrangle, il suffoque, il se débat, il halète encore plus fort, il pisse sous lui. Mais le
dogcatcher ne se laisse pas impressionner par ces actions ; ce n’est qu’un jour de travail
ordinaire, et le lasso ne va pas se desserrer parce que rien de tout ceci ne réussit à faire
ressentir quoi que ce soit aux dogcatchers.
Tout transfert ou toute manipulation d’un chien à l’intérieur d’un refuge public se fait quasi
exclusivement avec le manche à lasso. Une fois attrapé, le chien est traîné derrière le
dogcatcher quelle que soit la distance, quelle que soit la force ou la façon dont le lasso
l’enserre, en dépit de tous ses hurlements et de tous ses efforts pour s’y libérer, avec la
même indifférence et la même volonté que lorsqu’on traîne un sac de ciment. Parce qu’ils
savent que c’est une procédure difficile (par rapport à leurs propres efforts, non pas à la
douleur et l’humiliation infligées sur l’animal), les dogcatchers semblent complètement
insensibles à ce qui se passe derrière eux et ne se concentrent que sur la raison de leurs
actions. Ce n’est qu’une journée de travail ordinaire.
J’ai quitté cet endroit le coeur totalement brisé, dégoûtée, terrifiée. Il m’est impossible de
regarder autour de moi et de comprendre comment les gens peuvent vivre si paisiblement,
comment il peut y avoir encore tant de beauté dans ce monde, alors qu’à l’intérieur des
camps d’extermination de la Roumanie il y a tant de douleur et de souffrance. Ne pouvonsnous
pas vivre sans faire de mal aux autres, surtout ceux qui ne sont pas en mesure de se
défendre ? En tant qu’être humain typiquement égoïste, je voulais me sauver, rentrer chez
moi en courant, m’entourer de ma famille et mes deux chiens et oublier tout ce que j’avais
vu. Je voulais oublier les choses horribles que j’ai vues dans ce refuge public (je suis certain
qu’ils sont tous pareils sinon pires), oublier que des milliers d’animaux souffrent affreusement
chaque minute de leurs vies. Ils ne comprennent pas les raisons ; je le voyais dans leurs
yeux, en plus de la terreur, toujours la même question : « pourquoi ? ». Je ne puis le
comprendre moi-même ; le pouvez-vous ?
Malheureusement, je n’ai pas de solution pour sauver ces pauvres bêtes des crocs voraces
de ceux qui « aiment les humains. » Il y en a de trop qui sont déjà morts ; trop qui ne sont
que des âmes mortes dans des carcasses vides, drainés par la faim et la maladie. Seuls un
nombre limité pourront encore être sauvés de cette suppression futile et barbare. Mais je
sais que nous pourrons faire cesser cette blague sinistre (oui, « blague », faite aux dépens
de ces idiots que continuent de croire que « l’euthanasie humaine » arrêtera quoi que ce
soit), au moins à l’avenir, un avenir plus proche que vous ne le croyez. Faites stériliser vos
animaux de compagnie ; demandez de l’aide et organisez des campagnes de stérilisation
dans votre ville ; parlez-en à autant de gens que vous ne le pouvez et persuadez-les à
stériliser leurs animaux ; allez voir votre maire et votre conseil municipal et essayez de les
convaincre que c’est la seule solution ; donnez ou trouvez des donneurs pour financer des
cliniques de stérilisation ; affichez des pancartes ; écrivez des articles ; tatouez-le sur votre
front. La stérilisation en masse de tous les chiens, errants ou non, est notre seul espoir de
salut.
Le mal doit être arraché par la racine, comme dans toute histoire de monstres suceurs du
sang des innocents. Bien qu’il ne s’agisse pas du sang de nos propres corps, nos âmes
doivent être sauvées de la damnation éternelle. Que nous craignions au moins cela !
P.S. Si quelqu’un se demandait pourquoi nous étions présents pour stériliser les chiens
dans de conditions tellement inacceptables, je vous répondrai que les chiens se
reproduisent n’importe où, malgré leur état de maigreur ou de santé. Si nous pouvions
éviter que d’autres vies ne reçoivent le même traitement indigne que les parents, c’est
donc ce qu’il fallait faire. Au moins ces pauvres chiens ne seront pas torturés par les
hormones et les mises bas. La stérilisation n’est jamais inutile, jamais inappropriée, tant
qu’elle puisse éviter à d’autres animaux une vie de torture."


Merci Michelle L Warmath pour la traduction.The recovery area

Caramel, the driver's dog. His crime, eatting chickens. Can you all guess why?Celine, a girl who was too skinny to be spayed; I couldn't get myself to leave her behind, she is safe


Please notice the indifference of the gesture; that dog's cry doesn't mean anything to him
Celine, having her first meal in a very long time

5 comments:

 1. Anda, I will finish reading your post tomorrow as it is nearly bedtime and my heart is hurting from what I have read so far. I believe 100% in spay/neuter as the solution to the stray animal population in Romania. However, I did wonder if there was no hope of these dear souls being adopted if it would have been kinder to gently put them to sleep, instead of them waking up to continue their torturous lives. I'm so desperately sorry for what is happening to beautiful animals in your country and I hope and pray daily that the brutality will end. I don't think the individuals who abuse these dear souls have even begin to understand the revulsion people, myself included, feel towards them and what they do, it is unforgivable and inexcusable.

  ReplyDelete
 2. My god, we can do everything pull out the dogs from this lagher!

  ReplyDelete
 3. Deborah, you are completely right, humane euthanasia would have been the best option for them, but it wasn't our decision to make, sadly. We did what we could to help them under the circumstances; and most of all, we prevented others from being born in that hell hole.

  ReplyDelete
 4. This dogs have it better in haven instead in this hell hole. Poor dogs.

  ReplyDelete
 5. Vielen Dank für den Text und die Bilder! Sie sind sehr aufklärend, wie es vor Ort wirklich ist!

  ReplyDelete